5 tips om te besparen op de kosten van je horecazaak

Horeca is onze passie. We willen dat onze gasten genieten van onze mooie gerechten, heerlijke dranken en fijne sfeer. Maar het is als horecaondernemer -vooral in de huidige tijd- ook erg prettig als je wat overhoudt onderaan de streep. Daarom hebben we voor jou vier tips die je zullen helpen om te besparen op je kosten.

 

 1. Serveer seizoensgebonden gerechten
Wanneer je producten in het seizoen koopt zijn ze vaak goedkoper en van veel hogere kwaliteit. Niet alleen bereid je dus kwalitatief hogere gerechten, het scheelt je ook in kosten. Tomaten uit het seizoen? Kijk eens naar wat er op dat moment wél in het seizoen is. Je zult zien dat dit je COGS (Cost Of Goods Sold) naar beneden haalt, en de kwaliteit van je gerechten stijgt.

Daarnaast blijft deze constante wissel je weerhouden van telkens dezelfde gerechten aan te bieden. Nieuwe gerechten geven je gasten een reden om langs te komen, wat weer voor meer geld in het laatje zorgt. En hoe meer inkomsten, hoe lager je COGS en hoe lager de kostprijs van je restaurant.

 

2. Bulk inkopen
Bulk inkopen -of wellicht slim inkopen- kan een groot verschil maken in je kostenplaatje. Als je weet welke ingrediënten je door het gehele jaar vaak gebruikt, is het op lange termijn veel goedkoper om deze in bulk in te kopen. Dit geldt ook voor producten zoals zout, peper, kruiden, bloem en pasta. Met hun lange houdbaarheid zijn deze ideaal om in grote hoeveelheden in te kopen.

 

Bij de verse producten kun je overwegen om deze te gebruiken voor meerdere gerechten op je menukaart. Zo ga je verspilling tegen en kun je ook weer in grote aantallen inkopen, wat jou op lange termijn weer scheelt in de kosten.

 

3. Bereken je foodcost
Als horecaondernemer wil je weten hoeveel de ingrediënten van je menu kosten. En natuurlijk ook vooral wat het je oplevert. Foodcost berekenen is daarom een belangrijk aspect in de omzet van je onderneming. Wanneer je je foodcost berekent weet je precies waar je geld naartoe gaat en kun je aan de hand hiervan gemakkelijk de verkoopprijs van je gerechten bepalen. Niet alleen krijg je inzicht in welke ingrediënten wellicht goedkoper zouden kunnen, je bepaalt daarmee ook de ideale prijs op je menukaart. En zo loop je dus niet onnodig op in de kosten. Win-win! Voor meer informatie over foodcost berekenen check je onze blog hier.

4. Verminder voedselverspilling
Voedselverspilling is onvermijdelijk. Het komt maar weinig voor dat een volledig stuk groente, fruit of vlees volledig gebruikt kan worden. Wat je wél kunt doen is resten van een bepaald product voor een ander doeleind gebruiken in plaats van weg te gooien.

 

Sinaasappelschillen kun je bijvoorbeeld met een paar lepels suiker in water zetten om er vervolgens siroop van te maken voor huisgemaakte dranken. Dit geldt ook voor limoenen en citroenen.

Botten of vlees van vis of rund kun je hergebruiken voor een bouillon. Wat peper en zout, wat overgebleven groenten en wat kruiden en je zet zo een heerlijke verse bouillon op tafel.

Wees creatief! Er zijn online heel veel tips te vinden over hoe jij resten groente, fruit of vlees kunt gebruiken voor andere gerechten.

Vorige
Vorige

8 tips voor meer omzet en winst in je horecazaak

Volgende
Volgende

Checklist voor een geslaagd terrasseizoen