Checklist voor een geslaagd terrasseizoen

Het is zover: we kunnen weer het terras op. Om je als ondernemer hierbij te helpen hebben we onze experts gevraagd hun beste tips te delen, zodat jij straks helemaal ready bent om van jouw terras een succes te maken!

 

  1. Terrasindeling. Denk goed na over hoe jij je terras gaat indelen. Een doordachte indeling verkoopt zichzelf, en zo zit jouw terras straks ook snel vol. Sfeer en beleving staan centraal, zorg er dus voor dat je terras een uitnodigend karakter heeft. Dit doe je door bijvoorbeeld een loungeset aan het begin van het terras te plaatsen. Gasten zoeken het meest comfortabele of gezellige plekje uit, en loungesets zijn vaak als eerste bezet. Als je deze vooraan zet lijkt je terras meteen een stuk voller en we weten ondertussen allemaal: niets is aantrekkelijker dan een vol terras om gezellig bij aan te schuiven! Zorg er daarnaast voor dat je flexibel met stoelen en tafels kunt schuiven, zodat je zowel stelletjes als grote groepen kunt ontvangen.

  2. Onderhoud en schoonmaken. Niets is minder aantrekkelijk dan een onverzorgd terras. Zorg er dus voor dat zodra je open gaat alle tafels en stoelen schoon zijn gemaakt met een doekje, er een mooi bloemetje of andere menage op tafel staat en eventuele reparaties gedaan zijn voor je gasten plaatsnemen.

  3. Parasols en zonwering. In de categorie ‘gezelligheid’ is dit ook een belangrijke. Zorg dat je een aantal parasols hebt. Je hoeft niet je hele terras in de schaduw te zetten, maar een parasol zorgt wel voor wat extra sfeer en biedt daarnaast ook verkoeling als het echt warm is.

  4. Kleed het terras aan. Accessorising is key! De aankleding van je terras zorgt voor een totale sfeerbeleving. Grote planten, vrolijke kussentjes voor op de stoelen of wanddecoratie met mooie prints. Er is tegenwoordig van alles mogelijk. Voor de avond kun je sfeerhaarden gebruiken, en vergeet ook niet een aantal lekker warme dekentjes.

  5. Check je menukaart. Hoe terrasproof is ‘ie eigenlijk? Serveer gerechten die niet snel afkoelen en die tegen een beetje wind kunnen. Denk ook aan de opmaak van je gerechten. Torentjes zijn niet altijd meer in de originele staat als ze bij je gasten aankomen. Kortom: maak het uitserveren makkelijk en voorkom ongemakkelijke situaties.

    Als jij stap 1 t/m 4 al hebt kunnen afvinken, zul je het waarschijnlijk druk krijgen op je terras. Zorg er dus voor dat gasten makkelijk bij kunnen bestellen en kunnen afrekenen. Niet alleen worden ze daar blijer van, ook je personeel krijgt het hierdoor gemakkelijker. Een goed systeem dat je daarbij kan helpen is QR software. Je krijgt bij Waiterz nu de gehele maand gratis menu-inrichting en installatie.

  6. Train je personeel. Bereid ze alvast voor op de drukte. De lente is het perfecte moment om hiermee te starten. Vaak is slechte bediening één van de ergernissen van gasten. Zorg er daarom voor dat je bediening goed, maar ook snel kan werken. Herhaal de bestelling, serveer de eerste bestelling vlot uit en zorg dat ze altijd bij kunnen bestellen (we refereren hier ook weer even terug naar punt 5).

  7. Check de horecatrends. Je kunt in gesprek gaan met kenners van de laatste horecatrends. Zo weet jij wat er helemaal in is dit seizoen en waar jij nog zou kunnen optimaliseren. Door inzicht te hebben in de laatste horecatrends kun je hierop inspelen en je bereik vergroten.

    Alvast een aantal tips van onze experts? Check onze blog over de horecatrends van 2023 hier.

Vorige
Vorige

5 tips om te besparen op de kosten van je horecazaak

Volgende
Volgende

De succesformule van Honest Greens